Ik werd in 1955 te Amsterdam geboren. Op de leeftijd van 13 jaar werd ik aangenomen op Academie de Schans te Amsterdam, waar ik de opleiding modetekenen/-ontwerpen en reclametekenen volgde. Vier jaar later startte ik op de Vrije Academie in Den Haag met lithografie en etsen.

In 1977 hield ik mijn eerste expositie in Den Haag met een opvallend succes, wat aanleiding was voor de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag mij te vragen een opleiding aldaar te volgen. Ik koos voor de 5 jaar durende opleiding illustratie die ik in tweeënhalf jaar cum laude afrondde. Na deze periode was ik actief met opdrachten voor tijdschriften, boekomslagen en portretopdrachten. Verder geef ik teken- en schildercursussen aan huis.

In 1986 hield ik samen met mijn vroegere klasgenoten opnieuw een expositie in Ars Aemula Naturae in Leiden. In een recensie werd mijn werk eigenzinnig en opvallend genoemd. In een interview in de Haarlemmer Courant werd gesteld: “Het sterkste punt van de tekenares is zonder meer het weergeven van situaties en belevingen via gelaatsuitdrukkingen.”

In 1987 hield ik een grote overzichtsexpositie in de Anne Frank zaal in de synagoge in Amsterdam. Het succes was opvallend en de Haarlemmer Courant weidde opnieuw een artikel aan mij waarin mijn werk indrukwekkend werd genoemd. Ik kreeg het druk met vooral kaart- en portretopdrachten en nog een expositie in Hoofddorp, waar de Gemeente Hoofddorp werk van mij aankocht. Meer en meer legde ik me toe op het maken van met name Joodse werken. Ik loop niet weg voor het beladen verleden en teken en schilder ook het verdriet en de trauma’s  van de shoa, maar het meeste werk weerspiegelt vrolijkheid en heeft vaak bijbelse of joods-symbolische thema’s. In de loop der jaren werd mijn stijl wat vrijer en kleurrijker.

Sinds 2008 woon ik in Frankrijk.


Ik ben een vertellende schilder, tekenaar en graficus. Het meeste werk heeft een Joodse thematiek, is soms gewoon decoratief, dan weer heel meta-realistisch. Kenmerkend vind ik zelf mijn soepele lijnvoering en de zachte toonzetting ten opzichte van volle heldere kleuren. Karakteristiek is het lef om te kiezen voor onderwerpen die niet alleen schoonheid en vreugde maar ook het menselijk drama weergeven. Ik wil dat de ogen je aankijken en diep raken, mijn sterkste punt is dan ook het weergeven van situaties en belevingen via gelaatsuitdrukkingen, waarmee ik de toeschouwer deelgenoot maak van diepe emoties. Portretten vormen dan ook mijn specialiteit en worden uitgewerkt in allerlei technieken, mijn verhalen zijn weergegeven in verschillende disciplines, pen- en potloodtekeningen, coaches, olieschilderingen.

 Mijn werk is het hele jaar te bezichtigen in Ecole ‘La Rose’.

Graag van tevoren mailen of bellen:

sjosjana@gmail.com

0386305552 

 

 

Welkom in de wereld gezien door mijn ogen